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Question 

 
EN 60598-1 sub-clause 1.2.88 defines the term “light source” in an open unlimited way which would also allow 
using laser technology to produce visible light. In addition, EN 60598-1 asks to use IEC/TR 62778 for hazards 
arising from light, but does not consider laser issues. 

 
For luminaries with separate light sources like LED modules and lamps incorporating a laser light source for 
producing visible light, would it be adequate to apply EN 60825-1:2014 clause 4.4, laser products designed to 
function as conventional lamps? 

                                                                                                                    

                         

 

 

 

Decision 

 

It is appropriate to apply EN 60825-1:2014 clause 4.4. This allows evaluation under the EN 62471 standard. 
Where EN 62471 is mentioned in EN 60825-1, the assessment shall be done according to IEC/TR 62778. This 
is appropriate as IEC/TR 62778 uses the same limits as EN 62471 and IEC/TR 62778 is referenced in the 
relevant product standards (e.g. EN 60598-1).                 

 

 

 

 

Explanatory notes 

Luminaires and light sources incorporating laser light sources for creating visible light should apply instead of the 
IEC/TR 62778, the way described in EN 60825-1:2014 clause 4.4 to address the optical radiation safety 
requirements. 

 


